Fra zink til RHEINZINK

Serien 'Fra zink til RHEINZINK' begynder med en lille introduktion til grundstoffet zink – som er meget alsidigt – og ikke kun godt for vores helbred. Zink omgiver os overalt i hverdagen og har været anvendt som byggemateriale i mere end to århundreder. Her kan du finde ud af hvordan zink bearbejdes, hvor energieffektivt og bæredygtigt materialet er - og meget mere.

Zink - et alsidigt grundstof

Som sporstof er zink afgørende for menneskers sundhed, ligesom vækst og sårheling påvirkes positivt af zink. Frem for alt spiller zinken en rolle i vores immunsystem, hvor den har en positiv indvirkning - især om vinteren.
Desuden omgiver zink os overalt i hverdagen: fra medicin og tekstiler til bilkomponenter, galvaniserede gelændere - og ikke mindst tagrender, facade- eller tagbeklædning, fremstillet af RHEINZINK.

 

Del 1: RÅSTOFFERNE

Zink er blevet anvendt som byggemateriale i mere end 200 år - og titaniumzink er den moderne version af dette naturlige metal. RHEINZINK er en legering, der består af finzink og en meget lille andel titanium og kobber.

Finzink og titanium stammer fra en række forskellige oprindelseslande, såsom de skandinaviske lande, Spanien, Belgien samt Tyskland – og en sjælden gang fra Mexico eller Peru. Kobberet er genbrugsmateriale fra skrot. Legeringstilsætningsstoffer er vigtige for patina-farven og de specielle materialetekniske egenskaber.

Legeringssammensætningen giver ikke blot materialet den nødvendige styrke, men betyder også, at det bliver formbart. Disse sammensæt- ninger gør, at man kan mestre komplicerede detaljer og eksempelvis realisere enhver tagform.

RHEINZINK titaniumzink repræsenterer - hvad enten det anvendes til tag, facade eller tagafvanding - en opgradering for hele bygningens udtryk og levetid. Det samme gælder naturligvis, hvis man anvender RHEINZINK til eksempelvis sternbeklædning, murkroner, kviste, gavle eller skorstene.

Bæredygtighed

RHEINZINK titaniumzink kan genbruges 100% - med et meget lille energiforbrug og uden miljøskadelige restmaterialer, og RHEINZINK produkter består allerede af 30% genbrugt materiale.

Den beskyttende patina, der dannes på zinkoverfladen over tid, sikrer en enorm lang levetid. Talrige historiske bygninger beviser, at zinktage - selv efter 200 år - er helt intakte, og dette uden nogen særlig vedlige- holdelsesindsats.

Del 2: Forlegeringen

Produktionen

Fremstillingen af ​​RHEINZINK titaniumzink består af flere trin, der udføres i produktionen på fabrikken i Datteln, Tyskland:

  • Forlegeringen
  • Smelte-støbe-valse processen
  • Forpatineringsprocessen
  • Forarbejdningen

Det første trin er: Forlegeringen.

Forlegeringen

Fabrikkens område for forlegering har kun adgang for faglærte med præcise instruktioner og specielt beskyttelsesudstyr, da det i ordets bogstavligste forstand bliver varmt her!

Ved en temperatur på næsten 800 °C fremstilles såkaldte "forlegerede blokke” af finzink, titanium og kobber i en smelteovn med en kapacitet på to tons. Disse ”blokke” indeholder mange gange titanium- og kobberindholdet for den endelige legering.

Nu bliver det varmt!

Hvad præcist er en forlegering?
Det er en legering, der ikke anvendes til fremstilling af et slutprodukt, men tilsættes et smeltet metal. Forlegeringen understøtter processen med metalbinding. For eksempel gør flere forskellige ​​smeltepunkter det meget vanskeligt at forbinde de forskellige metaller til den færdige legering. Således har alle tre legeringskomponenter - som kræves til at fremstille RHEINZINK - forskellige smeltepunkter: zink 418 °C; kobber 1.083 °C; titanium: 1.670 °C.

De forlegerede ”blokke” tilsættes senere finzinken i et bestemt forhold i den store smelteovn, hvor en temperatur på "kun" ca. 550 ° C kræves til smeltning.