Edmonton International Airport

Edmonton International Airport

Alberta, Canada

Bygherre

Edmonton International Airport
Edmonton, Alberta
Canada

Udførende arkitekt

DIALOG
Edmonton, Alberta
Canada

Håndværksmæssig udførelse

THERMAL SYSTEMS
Calgary, Alberta
Canada

Tekniske data

Facade: 91 t Storrudesystem
RHEINZINK-prePATINA blaugrau

Copyright foto

RHEINZINK

EN LUFTHAVNSBYGNING MED HISTORIE OG STIL
Canadas hurtigst voksende lufthavn Edmonton International Airport har et zinkbeklædt kontroltårn, der viser flyene vej ud i verden.
Lufthavnen ligger midt på prærien, hvor vinden fejer ind over det forblæste landskab. Det har inspireret tegnestuen DIALOG til at designe et kontor- og kontroltårn, der udtrykker vindens glidende bevægelse. Det er gengivet på facaden, der hvivler op og ned som bølger i zink. Her er ingen lige linjer, og zinken nærmest skubber sig op til vinduespartierne. Udtrykket er på en gang organisk og futuristisk.

”Bygningen er formgivet efter de store prærievinde. Derfor skulle vi bruge et materiale, som er meget formbart og smidigt. Med zink kunne vi forme overgangene uden knæk og hårde kanter, så helheden fremstår glat og ensartet. Samtidig var det vigtigt for os at finde et produkt, der kommer fra Canada. Og det gør zink. Det kan godt være, at det bliver fremstillet i Tyskland, men råmaterialet findes her i vores undergrund. Denne historie ville vi gerne fortælle”, fortæller Stephen Boyd fra tegnestuen DIALOG, der står bag det flyvende design.

STRØMLINET ATMOSFÆRE
Lufthavnens kontroltårn skal ikke kun få flyene sikkert på vingerne, det skal også give de rejsende en god oplevelse. Med den fantastiske bygning er der mere plads til lufthavnens voksende antal passagerer, der er kommet et bedre flow i rejseaktiviteten og baggagekapaciteten er blevet fordoblet. Derudover har udbygningen givet plads til 13 nye butikker og restauranter. Indenfor har arkitekterne taget præriens kultur og natur med ind i designet. Her er patchwork gulvtæpper og mønstre i loftet, der ligner prærien set fra luften. Andre steder er den strømlinede zink fra facaden trukket indenfor for at understrege, at man befinder sig i en lufthavn i vækst og fremgang.
”De fleste mennesker vil kun se kontroltårnet ud af vinduet, når de sidder i flyet på vej til take- off eller landing. Vi ville gerne have at designudtrykket var tydeligt for alle, som kom til lufthavnen. Derfor har vi trukket zinken med indenfor”, forklarer Stephen Boyd.

LEED SILVER
Udenfor er kontroltårnets forblæste arkitektur designet til at holde energiforbruget nede og udnytte stedets ressourcer optimalt. Ved en kombination af mange forskellige tiltag er det lykkedes arkitekterne at få byggeriet LEED Silver certificeret. Således giver den udvendige zinkbeklædning optimal passiv solvarme, sørger for skygge på facaderne mod syd og vest, mens lyset mod nord bliver udnyttet maksimalt. Andre bæredygtige tiltag inkluderer opsamling af regnvand og mekanisk ventilation. Materialerne er ligeledes valgt ud fra deres miljøprofil og holdbarhed. For der skal nogle helt særlige materialer til at klare det barske klima på prærien: ”Vi gik efter at få projektet LEED Silver certificeret, så det var vigtigt for os at finde nogle materialer, der kunne leve op til kravene i certificeringen.
Derudover var holdbarhed et vigtigt parameter. Zink ældes flot og kan klare selv de mest barske vejrforhold uden at gå til. Det er meget vigtigt her i Edmonton, hvor temperaturen går fra minus 30 grader om vinteren til plus 30 grader om sommeren. Med zink var vi sikre på, at vi ville få en facade, der ville kunne holde uanset vejrforholdene”, slutter Stephen Boyd.