Visual Arts Building - oplevelsesrig og kompleks

- Et prestigebyggeri med zink.

Den æstetiske Visual Arts Building på University of Iowas campus rummer mange lag af oplevelser. Helt bogstaveligt og i overført betydning.

Vertikalt, socialt mødested

Visual Arts Building på University of Iowas campus er tegnet af den verdenskendte arkitekt Steven Holl, som også står bag nabobygningen Art Building West, der blev opført i 2006.

Bygningen komplementerer og kontrasterer sin søsterbygnings horisontale orientering ved i høj grad at knytte funktioner og mødesteder sammen vertikalt. Dette greb manifesterer sig i seks lodret forskudte udsparinger i den fritliggende bygnings fire facader, og gennem rumhøje, translucente glaspartier sendes et mælkehvidt lys dybt ind i bygningen.

Indenfor fungerer et stort atrium, badet i ovenlys, som bygningens sociale samlingssted. Atriet forskyder sig skråt op gennem etagerne, hvorved der opstår balkoner og reposer af varierende størrelser og udformninger, og de forskellige planer er forbundet af trapper og ramper. Her kan de studerende, som beskæftiger sig med alle former for visuel kunst, lige fra skulptur og maleri, til grafik, fotokunst og de nyeste VR-teknologier, mødes og lave projekter sammen. Rundt om atriet ligger studios og undervisningslokaler, hver med sit individuelle vinduesmotiv og dagslysindtag.

Lag-på-lag facade

Bygningens lag-på-lag-facader påkalder sig fortjent opmærksomhed. Den bærende konstruktion af beton, der er støbt på stedet, er beklædt med et skræddersyet panelsystem i overfladekvaliteten RHEINZINK-prePATINA blaugrau, som udgør den egentlige klimaskærm.

Det er den tyske virksomhed Pohl Group, der har forarbejdet de i alt 3.530 kvadratmeter zinkpaneler, som derefter blev sendt til byggepladsen i USA, hvor firmaet Achitectural Wall Systems, AWS, takket være den udprægede grad af præfabrikation, kunne montere dem direkte på bygningen. Panelerne er monteret med skjulte samlinger og resultatet er en homogen flade af vandrette zinkpaneler, der samler den komplekse bygningsform til en helhed. Projektleder hos AWS, Sam Arnold, mener at præfabrikationen har stor betydning for det gode resultat:

”Vores mål var at sikre, at vores håndværkere havde alle nødvendige dele, for dermed at minimere tilvirkningen på byggepladsen, sådan at montagen af zinkpanelerne kunne udføres så effektivt som muligt.”

Mod sydøst og sydvest er zinkfacaden forsynet med endnu et lag. Perforerede stålpaneler med hver 13.000 huller i et tilsyneladende tilfældigt mønster – som dog er helt stramt styret – er placeret 18 cm ud fra zinkpanelerne. De giver facaderne et meget smukt og changerende udtryk, foruden at de danner bygningens solafskærmning.

Thorsten Evenkamp fra Pohl Group opsummerer arbejdet med projektet:

”Vi investerede en god portion ingeniørarbejde i at udvikle de præfabrikerede paneler af zink og stål, og det har ikke været nødvendigt at svejse eller for- segle på anden måde, for at lave en tæt klimaskærm. Vi er glade og stolte over at have været med til at virkeliggøre projektet.”

Nattens forvandlingskugle

Om aftenen opstår magien, når lysende vindueskvadrater, som er omtrent usynlige om dagen, toner frem bag de perforerede stålpaneler, i takt med at de studerende tænder og slukker lyset i de forskellige dele af bygningen.

 

Arkitekt: Steven Holl Architects, USA
Bygherre: University of Iowa, USA
Præfabrikation: Pohl Group, Tyskland
Blikkenslager: Architectural Wall Systems, USA
Areal: 11.700 m2
Opført: 2016
Zink: 3.530 m2 RHEINZINK-prePATINA blaugrau