Villa med knivskarp signatur

En beliggenhed i første parket ud mod Lillebælt forpligter. Det har bygherren haft øje for, og derfor har arkitekten her skabt en villa med knivskarp arkitektur i stærke materialer.

Villa P hedder et nyopført hus på en grund med direkte adgang til Lillebælt. Hvorfor, forstår man straks ved første øjekast. Husets bærende ydervæg, tagets stejle rejsning og etage- adskillelsens vandrette dæk danner nemlig tilsammen en foldet figur, der kan ’læses’ som et kæmpe stort P – spejlvendt eller retvendt – afhængigt af om det ses fra vejen eller kysten.

 

Tunnel af lys
Snitfladen er beklædt med RHEINZINK-prePATINA blaugrau, der giver huset en knivskarp profil, mens  tag og facader står med ubrudte flader af skifer. Den privilegerede beliggenhed umiddelbart ned til kysten har betinget beslutningen om at opføre begge husets gavle fra terræn til kip af store glaspartier, opdelt af smalle paneler af træ. Resultatet af det overordnede arkitektoniske greb er en bygning, der som en gennemlyst tunnel, giver beboerne – og forbipasserende – et gav- mildt kig til vandet tværs gennem huset. Og når beboerne opholder sig i den vestvendte og solbeskinnede gårdhave kan de stadig nyde den fantastiske udsigt udover Lillebælt gennem huset.

Åben forbindelse mellem oppe og nede
Indgangen ligger midt i glasgavlen, og fra entreen er der adgang til bryggers, viktualierum og toilet. En åben og let trappe placeret midt i længdeaksen deler huset op i et dobbelthøjt rum mod syd og to etager mod nord. Køkken og spisestue er placeret i det dobbelthøje rum, mens opholdsstue med bibliotek er i én etage, med forsænket gulvniveau og formidabel udsigt til vandet gennem den vældige glasfacade.

På første sal ligger soveværelser ud mod hver sin glasfacade og med adgang til egen altan. Fra det ene soveværelse, som har udsigt til kysten, er der desuden adgang til et stort badeværelse. Reposen binder hele førstesalen sammen og lægger samtidig areal til to kontornicher.

Rå og bæredygtige materialer
Valget af konstruktion og materialer blev fastlagt tidligt i skitseringsfasen, fortæller arkitekt MAA Jesper Korf fra arkitektfirmaet NØRKÆR + POULSEN, der har tegnet huset:

”Allerede i den tidlige skitsefase blev vi enige med bygherren om, at huset skulle have en rå materialekarakter, og derfor faldt valget af de tre primære materialer – beton, zink og skifer – helt naturligt for os. Vi valgte at bruge RHEINZINK-prePATINA blaugrau til snitfladen og inddækninger for at opnå den ønskede skarphed i figuren, og fordi materialet ændrer karakter og patinerer i takt med påvirkningen fra vind og vejr. I gavlene og i husets interiør har vi brugt trælister af cedertræ som den bløde kontrast til det rå ydre udtryk. Bygherren var meget begejstret for materialevalget, så det lå tidligt fast.”

Det rå materialevalg rummer også kvaliteter ud over de rent æstetiske, idet de alle er naturmaterialer med lang levetid, som ikke kræver nævneværdig vedligeholdelse, og alle patinerer smukt. Det gør dem både økonomisk og miljømæssigt bæredygtige og er dermed et oplagt valg til en bolig for livet.

Arkitekt: NØRKÆR + Poulsen Arkitekter MAA, Aalborg
Bygherre: Privat bygherre
Blikkenslager: Andresen’s VVS, Fredericia
Areal: 110 m2 bolig stueplan 70 m2 bolig 1. sal
63 m2  carport/skur
26 m2 overdækkede arealer