Værktøjskasse med kig til underverden

En hulkortmønstret facade af perforerede zinkkassetter gemmer på en underjordisk transformerstation – med offentlig adgang.

Bag facaden
I Zürich, Schweiz, aner man, at der sker ting og sager inde bag en semitransparent facade af perforerede zinkkassetter, men det er ikke lige til at afgøre, hvad det er. Først ved arbejdsdagens begyndelse, når facaden folder op og åbner bygningen som en værkstøjkasse i overstørrelse, kan forbipasserende få en fornemmelse.
 
Egentligt syn for sagen giver et enkelt stort udstillingsvindue i facaden; det viser sig, at bygningen rummer en underjordisk transformerstation med tre enorme transformere, der omdanner højspænding til den strøm, vi henter ud af stikkontakterne.

Zink med gods i
Der er taget særlige midler i brug for at skræddersy facaden. Den er opbygget af vandret monterede rektangulære kassetter, der er perforerede af større og mindre kvadratiske huller i et mønster, som minder om et hulkort. Det betyder, at zinkkassetterne er mere transparente nogle steder, end andre, og forklaringen er, at de både udgør bygningens facade og fungerer som solafskærmning for vinduer bag facaden.

For at skabe et helt plant og homogent facadeudtryk og for at sikre den nødvendig stivhed i det perforerede materiale er kassetterne lavet af ekstra kraftige zinkplader på 1,20 mm tykkelse i kvaliteten RHEINZINK- prePATINA schiefergrau. Efter perforering og inden montering har zinkkassetterne fået en anti-graffiti- behandling. Det omhyggeligt udførte montagearbejde er varetaget af det schweiziske blikkenslagerfirma Ammann & Thürlemann.

Møde mellem mennesker, kunst og teknik
Myndighederne i Zürich stillede krav om, at bygningen skulle give noget tilbage til byen, og derfor er det muligt at opleve, hvordan transformatorstationen fungerer. Det har vist sig at være en succes, for da besøgscenteret åbnede i august 2015, stod folk i kø for at se og mærke de enorme maskiners kræfter.

De tre arkitekter Sabrina Mehlan, Petra Meng og Stefa- nie Wögrath fra Illiz Architektur i Schweiz, som står bag bygningens udformning, lader derfor publikum kigge ned i maskinrummets underverden gennem kvadratiske vindueshuller, der er udstansede i de tykke betonmure inde i bygningen. For at understrege den underjordiske stemning, er alle betonoverflader laseret i en lidt uhyg- gelig grønlig tone, mens porte og døre er malet i røde og orange signalfarver.

Oplevelsen fuldendes af en kunstinstallation af spejle og farvet lys, der dækker alle flader inde i maskinrummet og skaber en kalejdoskopisk labyrint. Værket er udarbejdet af den schweiziske kunstner Yves Netzhammer.

Arkitekt: Illiz Architektur GmbH, Zürich, Schweiz Bygherrer: EWZ,Elektrizitätswerk der Stadt Züricha Blikkenslager: Ammann & Thürlemann AG, Zuzwil, Schweiz Areal: 3.140 m2
Opført: 2015
Zink: 21 tons, zinkkassetter, RHEINZINK-prePATINA schiefergrau