Vær bevidst, når du vælger zink

Danmark har mere end 7.000 kilometer kyststrækning, og som det fremgår af det termografiske kort, er der kystklima i hele Danmark med høj koncentration af havsalt i luften. Det er værd at huske på, når du skal vælge en RHEINZINK overfladekvalitet til det næste byggeprojekt.

 

Vælg rette overfladekvalitet til rette sted 

Zink er et hårdført og selvhelende naturmateriale, som tåler mødet med regn, blæst, sand og saltholdig luft, fordi materialet netop reagerer med luften og danner sin egen beskyttende patina. Hvis der opstår en ridse som følge af eksempelvis sandflugt, vil den konstante patineringsproces betyde, at overfladen blot heler op igen. Det er derfor ikke noget tilfælde, at mange bygninger langs landets kyster er beklædt med zink. 

Alle vores overfladekvaliteter besidder disse gode egenskaber, og alligevel er der forskel på de tre overflader i kvaliteten RHEINZINK-prePATINA. Som rådgiver skal du være opmærksom på, at den mørke overfladekvalitet schiefergrau adskiller sig fra de to lysere walzblank og blaugrau, fordi salt fra luften, som trækker med ind i zinkens patina og giver zinken dens karakteristika, kan vise sig som et mønster af små lyse prikker i overfladen. Det er ikke en fejl i materialet. Der er udelukkende tale om en optisk virkning, og præcis den samme reaktion foregår i overfladekvaliteterne walzblank og blaugrau – her er det bare ikke så tydeligt, fordi zinkens overflade er lysere. De opleves i øvrigt kun helt tæt på, og er omtrent usynlige blot en meter væk. De har i øvrigt ingen betydning for levetiden på RHEINZINKs produkter. 

Vi anbefaler, at du som rådgiver forholder dig bevidst til dette faktum og vælger overfladekvalitet alt efter æstetiske præferencer og projektets funktion og placering i forhold til kysten. 

 

Styr på produktionen fra A til Z 

Når vi kan sige sådan, er det fordi vi selv styrer produktionen på vores egen fabrik i Tyskland fra start til slut og derfor ved præcis, hvad RHEINZINK indeholder, hvordan produkterne patinerer, ligesom vi ved at RHEINZINK har en levetid på mindst 75 år. Råmaterialet til RHEINZINK består af titanzink af høj kvalitet, der smeltes og blandes med små mængder titanium og kobber, til en legering, der er let at forme og samtidig er brudsikker. Når zinken kommer ud af ovnen er den helt blank, og herfra kører den videre til valseværket og til rollingværket, hvor den rulles til coils. I forpatineringsværket køres zinken gennem et syre-base bad, som helt unikt simulerer det, der sker med zinken, når den møder vind og vejr, og det er her forskellen i de tre overfladekvaliteter opstår; kvaliteten schiefergrau indeholder nemlig en lille smule mere kobber end de to øvrige, og derfor patinerer den mørkere op. 

Fælles for alle tre kvaliteter er, at forpatineringen er en del af selve materialets blivende overflade – ikke en belægning, der kan slides af i mødet med et hårdt klima.