PRIVAT VILLA

ÅBEN FORBINDELSE MELLEM OPPE OG NEDE
Indgangen ligger midt i glasgavlen, og fra entreen er der adgang til bryggers, viktualierum og toilet. En åben og let trappe placeret midt i længdeaksen deler huset op i et dobbelthøjt rum mod syd og to etager mod nord.
Køkken og spisestue er placeret i det dobbelthøje rum, mens opholdsstue med bibliotek er på én etage, med forsænket gulvniveau og formidabel udsigt til vandet gennem den vældige glasfacade. På første sal ligger soveværelser ud mod hver sin glasfacade og med adgang til egen altan. Fra det ene soveværelse, som har udsigt til kysten, er der desuden adgang til et stort badeværelse. Reposen binder hele førstesalen sammen og lægger samtidig areal til to kontornicher.

RÅ OG BÆREDYGTIGE MATERIALER
Valget af konstruktion og materialer blev fastlagt tidligt i skitseringsfasen, fortæller arkitekt MAA Jesper Korf fra arkitektfirmaet N.RK.R + POULSEN, der har tegnet huset: ”Allerede i den tidlige skitsefase blev vi enige med bygherren om, at huset skulle have en rå materialekarakter, og derfor faldt valget af de tre primære materialer – beton, zink og skifer – helt naturligt for os.
Vi valgte at bruge RHEINZINK prePATINA blaugrau til snitfladen og inddækninger for at opnå den ønskede skarphed i figuren, og fordi materialet ændrer karakter og patinerer i takt med påvirkningen fra vind og vejr. I gavlene og i husets interiør har vi brugt trælister af cedertræ som den bløde kontrast til det rå ydre udtryk.
Det rå materialevalg rummer også kvaliteter ud over de rent æstetiske, idet de alle er naturmaterialer med lang levetid, som ikke kræver nævneværdig vedligeholdelse, og alle patinerer smukt. Det gør dem både økonomisk og miljømæssigt bæredygtige og er dermed et oplagt valg til en bolig for livet.

Bygherre: Privat bygherre
Arkitekt: N.RK.R + Poulsen Arkitekter MAA, Aalborg
Håndværksmæssig udførelse: Andresen’s VVS, Fredericia
Areal: 110 m2 bolig stueplan
70 m2 bolig 1. sal
63 m2 carport/skur
26 m2 overdækkede arealer
Sterninddækninger: RHEINZINK prePATINA blaugrau

PRIVAT VILLA

RENBÆK FÆNGSELSKIRKE

ET ÅBENT HUS PÅ ET LUKKET STED
Renbæk Fængselskirke åbner sindet med rum til kirkelige handlinger, koncerter, familiebesøg og studier.

Masser af idéer og ingen penge. Sådan var situationen, da fængselspræsten og beskæftigelseslederen i Renbæk Kirke tog fat i Christian og Signe Cold for at høre, om arkitekterne ville tegne en fængselskirke til Renbæk Statsfængsel.
Det afholdt dog ikke duoen bag tegnestuen Entasis fra at kaste sig over projektet.
Undervejs lykkedes det at overbevise AP Møller Fonden om at støtte det altruistiske projekt, så der i dag står en kirke, der kan bruges til et væld af forskellige aktiviteter: ”Fængselspræsten og fængslets beskæftigelsesleder havde et ønske om, at kirken både skulle være et rum til sakrale handlinger og et fælleshus.
Det skulle være et sted, hvor de indsatte kunne møde deres familie og se deres børn i øjnene. Og så skulle det være et sted, der åbnede sindet og gav de indsatte et større perspektiv på tilværelsen”, fortæller Christian Cold.

EN GLIDENDE BEVÆGELSE

Rent praktisk skulle bygningen også rumme et kontor til præsten, en kunstnerbolig for besøgende kunstnere og et lille bibliotek. Først tegnede Christian Cold tre forskellige bygninger på grunden, men en dag fik han en idé til, hvordan man kunne integrere de mange forskellige funktioner i én og samme bygning: ”En dag i Kongens Have så jeg det lige pludselig for mig.
Man kunne begynde med arketypen på et hus med et saddeltag nede ved kunstnerboligen og så lade taget løfte sig op og blive fladt i den anden ende ved kirken, så man her fik den perfekte tubeformede bygning”.

Kunstgrebet var at lade bygningen gå som en glidende bevægelse fra den ene funktion til den anden. Den glidende overgang skulle afspejles tydeligt i et markant zinktag, der skulle skifte form i takt med bygningen ændrede udseende fra vest til øst.

MÆTTEDE MATERIALER
”Ret tidligt i byggeriet vidste jeg, at det skulle være et zinktag. I England har de et udtryk, når noget er mættet, så kalder de det rich. Materialerne skulle give denne mættede fornemmelse. Vi sigter altid efter denne følelse af stoflighed i vores arkitektur”, siger Christian Cold. Taget er i RHEINZINK-prePATINA schiefergrau og skifter karakter alt efter, hvorfra man ser det, fortæller den københavnske arkitekt: ”Taget er blevet utroligt smukt.

Det er virkelig godt håndværk. Og så skifter det facon alt efter, hvor man står. Når man ser det langt fra, er det rigtig flot og markant. Andre steder kan man næsten ikke se det, fordi det har skiftet form.” Det var ikke kun zinkens stoflighed, der gjorde zinken til et oplagt valg. Som materiale spiller zinken også flot sammen med den grå beton inde i bygningen og lærketræet på facaden, der har fået jernvitrol, så det gråner med tiden.

”Zinken, betonen og træet holder sig inden for en gråtone-skala, så det næsten bliver gråt i gråt, når træet er grånet færdigt. Det er meget stofligt og utroligt smukt”, siger Christian Cold og tilføjer: ”For at løfte hovedet, humøret og perspektivet har vi som kontrast til de grå nuancer valgt at bruge variationer af lakeret træ i interiøret, så det står ferskt med en lys varme.” De enkle naturmaterialer i bygningen spiller flot op til naturen udenfor, der bliver trukket ind i rummet gennem bygningens store glaspartier.

Samtidig er uderummet foran kirken indrettet sådan, at præsten kan holde gudstjenesten uden for en dag med smukt vejr. Uden for bygningen finder man også våbenhuset og et værkstedsskur til de besøgende kunstnere, der kan arbejde med deres kunst på den udendørs værkstedsplads.

INGEN FEJL OG MANGLER
Den nye fælgselskirke har ikke kun givet de indsatte i Renbæk Fængselskirke en bedre hverdag. Kirken har også stor betydning for lokalsamfundet. De lokale håndværkere har ydet deres bedste for at få kirken så flot som mulig, og flere af de indsatte har arbejdet på projektet undervejs. Deres flotte indsats har betydet, at enkelte af dem har fået lovning på et job i de lokale håndværkerfirmaer, når de er færdige med at afsone deres dom. ”Det har været en stor fornøjelse at arbejde i Sønderjylland.

Bygningens glidende bevægelse gør det muligt at integrere et væld af forskellige funktioner lige fra kirke over forsamlingshus til kunstnerbolig. De store glaspartier rækker naturen ind i kirken.

Bygherre: Renbæk Statsfængsel, Skærbæk
Arkitekt: Entasis, København
Opført: 2011-2014
Areal: 375 m2
Tag: 420 m2, 7,4 tons, RHEINZINK prePATINA schiefergrau
udført med stående dobbeltfals  

RENBÆK FÆNGSELSKIRKE

LYNG KIRKE

DER SKULLE ZINK TIL AT REDDE LYNG KIRKE FOR FORFALD
Den prisbelønnede Lyng Kirke opført i 1994 var lige ved at gå til efter en fejlslagen tagmontering i rustfrit stål. Kun ti år efter opførelsen blev der konstateret omfattende rådskader på den flotte trækonstruktion, som bærer kirken. Derudover var der synlige afskalninger på det hvide murværk. Tegnestuen Lauridsen & Lundehøj blev sat på opgaven med at redde kirken og skabe en ny holdbar inddækning af limtræet. Valget faldt på RHEINZINK prePATINA blaugrau, der er kendt for at være et ekstremt holdbart materiale, der samtidig er let at forme.
”Vi har lavet en inddækning i zink af alt fra udhæng og spær til hoveddrager. I den forbindelse har vi skabt et hulrum på 18 millimeter omkring alt træ for at få maksimal gennemstrømning af luft hele vejen rundt”, fortæller arkitekt Knud Erik Lauridsen fra tegnestuen. Arbejdet med at redde kirken tog fire år. Det var en meget kompliceret proces, hvor blikkenslager og arkitekt måtte arbejde tæt sammen for at skabe de rigtige langtidsholdbare løsninger.
Det var tag- og facadevirksomheden Jens Lauritsen, der stod for det komplicerede zinkarbejde, hvor ikke to mål var ens. Men det hårde arbejde bar frugt. I dag, syv år efter redningsaktionen, er zinken patineret smukt, og kirkens brugere kan glæde sig over den i mange generationer fremover.

Bygherre: Menighedsrådet v/Lyng Kirke, Fredericia
Arkitekt: Arkitektfirmaet Lauridsen & Lundehøj, Fredericia
Håndværksmæssig udførelse: Jens Lauritsen A/S, Egtved
Opført: 1994
Tag: 2000m2, 15 t RHEINZINK prePATINA blaugrau
System med stående dobbeltfals

LYNG KIRKE

PRIVAT VILLA

PRIVAT VILLA

HØJT OVER BYEN
Bydelen Hasseris sydvest for Aalborg er begunstiget med en formidabel udsigt ned mod byens centrum. Her ligger en villa fra 2001, hvis særkende er et stort tag, med 35 graders stejl, ensidig hældning. Et vældigt, dobbelthøjt vinduesparti markerer bygningens hjørne, og herfra er der udsigt ned til byen og til det ikoniske Aalborgtårn, der blev opført i 1933 i forbindelse med Nordjysk Udstilling.

NYT SIKKERT ZINKTAG
Villaen er født med zinktag, men den oprindelige underkonstruktion betød, at beklædningen blafrede og larmede, når det blæste. Taget var monteret efter gældende forskrifter på det tidspunkt, hvor villaen blev opført, men dels var der brugt en zinkbeklædning af en tynd kvalitet, dels var banerne ganske brede, og endelig var der stor afstand mellem hafterne, der holder zinkbanerne på plads.

Det er der nu rettet fuldstændig op på, dels på grund af bygherrens beslutning om at gå radikalt til værks, og dels takket være indsatsen af blikkenslager Jan Jørgensen fra RHEINZINK-certificerede Tolstrup Blik. Hele tagfladen er nu beklædt med RHEINZINK prePATINA blaugrau, i alt 170 m2. Hvor der før var brugt zink af en tykkelse på 0,6 mm, er den nu øget til 0,8 mm.
Samtidig er bredden af zinkbanerne reduceret fra 60 cm til 40 cm, ligesom afstanden mellem hafterne er reduceret fra 40 cm til 25 cm. Taget er monteret med stående dobbeltfals på en underkonstruktion med VAPOZINC®. Det er et skillelag bestående af et diffusionsåbent undertag med strukturmåtte ovenpå, som leder fugt væk mellem underkonstruktionen og tagdækningen.

Den nye tagløsning er både sikker og sikret et langt liv, takket være RHEINZINKs lange levetid på op til 75 år, så nu kan den private bygherre glæde sig over et tag, der ikke larmer, når det blæser eller regner.

FORBILLEDLIGT SAMARBEJDE
Bygherren kan i øvrigt se tilbage på et arbejde, der er udført med stor professionalisme af RHEINZINK certificerede Tolstrup Blik. Derudover er han glad for valget af RHEINZINK prePATINA blaugrau som tagmateriale: ”Vi valgte en forpatineret plade, fordi den, efter min mening, har et æstetisk smukkere udtryk. Og så passer nuancen til den eksisterende zinkinddækning over vinduerne, for den var der ikke behov for at udskifte.”
Ifølge Jan Jørgensen fra Tolstrup Blik har samarbejdet mellem bygherren og RHEINZINK fungeret rigtig godt: ”Alle tre parter har været i tæt dialog om at finde en løsning, der lever op til nutidens krav til vindlast, og kan klare de stærkere storme vi har i dag. Jeg mener ikke, at det oprindelige zinktag var egentligt fejlbehæftet, men klimaet har ændret sig, så vi har valgt at gå med livrem og seler i dette projekt. Derfor hyrede jeg også fire mand ind, for at være sikker på, at vi kunne håndtere de 10,5 meter lange zinkbaner og montere dem sikkert på taget.”

Bygherre: Privat bygherre
Arkitekt: Een til Een Arkitektur og Byggeri, København
Håndværksmæssig udførelse: Tolstrup Blik ApS, Hjallerup
Opført: 2016
Tag: 170 m2, RHEINZINK prePATINA blaugrau
Udført med stående dobbeltfals

DET BIOLOGISKE HUS

FAGRE NYE VERDEN
Det lyder som utopi, men Een til Een Arkitektur og Byggeri har med opførelsen af Det Biologiske Hus vist, at huse snildt kan bygges af landbrugets overskudsprodukter.

HUSE AF HALM, TANG ELLER ÅLEGRÆS
Ved Middelfart ligger et hus, der helt bogstaveligt er enestående. Det er nemlig det eneste byggeri i verden, der er produceret digitalt og konstrueret i plader bestående af biologisk overskudsmateriale fra landbrug og fødevareproduktion. Bag huset står Een til Een Arkitektur og Byggeri, og arkitekt Nicholas Bjørndal fortæller, at det er en videreudvikling af et byggesystem, som firmaet selv har udarbejdet. ”Da vi gik i gang med at udvikle Det Biologiske Hus, satte vi os for at finde et alternativ til de krydsfinerplader vi normalt bruger, for træ er ikke altid en lettilgængelig ressource. Vi fandt ud af, at landbruget genererer en masse biprodukter, og ideen var derfor at lave det første koncept i verden, der via en industriel og højteknologisk produktionsproces anvender overskudsprodukter fra landbruget og fødevareindustrien,” siger Nicholas Bjørndal.

Projektet startede med at kortlægge, hvilke overskudsprodukter der findes. Alt lige fra halm, ålegræs, stængler fra tomatproduktion og tang fra pektinproduktion er blevet undersøgt, og det viser sig, at alle produkterne er potentielt egnede til produktion af byggeplader. For at garantere at huset kan holde, er valget i demonstrationsprojektet dog faldet på en CE-godkendt presset halmplade fra Tyskland med det mindste miljøaftryk på verdensplan. Huset er isoleret med træuld og ålegræs, som blæses ind i hver kassette, og det betyder, at det ikke er nødvendigt at bruge dampspærre i konstruktionen, og at huset dermed kan ånde.

DESIGN FOR DISASSEMBLY
Ansvaret for komplementeringen af råhuset, dvs. tag- og facadebeklædning, vinduer og installationer, er lagt i hænderne på en partnergruppe, hvis produkter er blevet livscyklusanalyseret af projektgruppen, inden udvælgelsen. Et af de valgte materialer er zink fra RHEINZINK, som bruges til inddækninger af de sektioner, som Det Biologiske Hus er opført af. ”Nogle steder i huset er der behov for at bruge materialer, som har længere holdbarhed, end de rent biologiske materialer har. Det gælder blandt andet taget, og fordi zink fra RHEINZINK er Cradle to Cradlecertificeret, er det oplagt at bruge til inddækninger på tagfladen.

Det er desuden et krav, at Det Biologiske Hus skal kunne skilles ad, og det er derfor opført i overensstemmelse med begrebet ’Design for Diassembly’. Sammen med RHEINZINK har vi udviklet en u-profil, som skjuler og inddækker samlingerne, der løber ned ad taget og facaden, og som gør, at huset let kan skilles ad i sektioner, hvis der i løbet af dets livscyklus opstår behov for at reducere eller øge arealet,” forklarer Nicholas Bjørndal.

INTELLIGENTE MATERIALER
Mange af de øvrige bygningsdele består af intelligente materialer, som kan mere end at opfylde den funktion, de er lavet til. Det gælder tagbeklædningen, som består af vegetabilske Cradle to Cradle-certificerede komponenter, og fordi den er hvid, reflekterer den lyset og afkøler dermed også bygningen. Det gælder også gipspladerne inde i huset, som er brugt til skillevægge. De indeholder dels cellulose, som gør dem stærkere, dels udtræk af fåreuld, som renser indeklimaet.

BIOLOGISKE HUSE PÅ VEJ
Både i Tyskland og Østrig er Een til Een Arkitektur og Byggeri i gang med at udvikle projekter til biologiske huse, og i Nepal er der, med støtte fra Miljøministeriet, allerede nedsat en partnergruppe, som varetager realisering af et biologisk hus, opført af lokale produkter. Eksempelvis består isoleringen af overskud af risskaller, der ikke kan brænde eller rådne på grund af et højt indhold af silikat.

Bygherre: Een til Een Arkitektur og Byggeri
Projektudvikling: Een til Een Arkitektur og Byggeri, GXN, NCC,
Teknologisk Institut, Deloitte, AB Clausen Ingeniører, Miljøstyrelsen
Arkitekter: Een til Een Arkitektur og Byggeri og GXN
Opført: 2016
Areal: 142m2
Zink: RHEINZINK prePATINA walzblank

DET BIOLOGISKE HUS

RHEINZINK worldwide

Kontakt os
+45 87 45 15 45