Bæredygtigt byggeri sætter krav til materialernes kvalitet

I byggebranchen betyder bæredygtighed at bygge økonomisk effektivt, miljøvenligt og ressourcebesparende. Dette kræver anvendelse af materialer, som både er af god kvalitet og hvor fokus på miljøet er i højsædet. For RHEINZINK  er det vigtigt at være blandt de materialer, som er i spil - og vælges - til bæredygtigt byggeri.  

Certificeret kvalitet

 

RHEINZINK-titaniumzink er blevet godkendt af Institut Bauen und Umwelt e.V. som et materiale der vægter miljø og bæredygtighed højt og det er certificeret i henhold til konceptet C2C (Cradle to Cradle/fra vugge til grav). Det er også blevet udmærket med et BRE-certifikatet, og er kontrolleret inden for rammerne af bygningsklassifikationsprogrammet LEED fra det amerikanske Green Building Council for spor og rester af sundhedsfarlige kemikalier. 

Naturmaterialet zink er et populært metal til anvendelse i byggeriet, eftersom det forener mange positive egenskaber: Materialet kan genbruges 100 % og har et lavt primært og sekundært energiforbrug, hvilket minimerer CO2-aftrykket i forbindelse med produktion - og medvirker dermed til en status som "letvægter" blandt  metaller til byggeriet. 

Værdifuldt kredsløb i forhold til bæredygtighed

Det populære materiale fra RHEINZINK holder ekstremt længe og kræver hverken vedligeholdelse eller pleje. Vejrpåvirkninger fører til dannelse af en æstetisk patina, som beskytter zinken i mange generationer. I princippet holder RHEINZINK-produkter evigt. Under ombygninger eller efter en bygnings levetid kan de uden problemer afmonteres. Herefter kan de anvendes i genbrugsprocessen uden behov for yderligere produktionstrin såsom aflakering eller materialeopdeling.

”FOX” udmærket med kvalitetsstemplet BREEAM Excellent

Internet-operatøren FOX Vakanties har fået et hovedkvarter i et usædvanligt design. De forskellige kulturer bag de mange forskellige rejsemål, som firmaet tilbyder, er blevet synliggjort af arkitekterne ved hjælp af runde, firkantede og skrå bygningselementer og et facadedesign med mange kontraster. En farverig glasfacade, som repræsenterer det offentligt tilgængelige område, befinder sig oven over en knaldrød rotunde, der er omgivet af vand og ligner en kinesisk lampion. 

I den sydlige ende af bygningen udgør stueetagen med sine bevoksede facader basen for et konferenceområde med store glaspartier, og ovenover skråner kontorer ud. Bygherren og arkitekterne lod denne dynamisk opadgående bygningsfløj beklæde med RHEINZINK-titaniumzink i varianten prePATINA schiefergrau. Der blev anvendt stikfalspaneler på undersiderne af de overhængende elementer. 

Facaderne blev monteret med en stående vinkelfals i et tilsyneladende tilfældigt mønster, som med sine udtryksfulde, lodrette linjer fremhæver bevægelsen opad på en imponerende måde. Der blev anvendt tre forskellige banebredder (150 mm, 300 mm og 450 mm), som blev lagt med en falshøjde på 25 mm. Placeringen af pladerne blev udført på baggrund af arkitekternes forskrifter, og pladerne blev installeret på forproducerede rammeelementer af træ (ventileret konstruktion med isoleringsmateriale mellem trærammer og træbeklædning). 

Det bemærkelsesværdige ved FOX Vakanties’ hovedkvarter er ikke kun anvendelsen af C2C-materialerne men også det overordnede koncept: Bygningen modtog kvalitetsstemplet BREEAM Excellent i henhold til BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), som er det britiske certificeringssystem for bæredygtigt byggeri. 

Konstruktionspaneler


Objekt:

FOX Vakanties/ANWB, Park 20I20, Hoofddorp, Netherlands


Planlægningsarkitekt:

William McDonough + Partners, Charlottesville, VA, USA


Bygherre:

IBB Kondor, Leiden, Netherlands


Udførelse af RHEINZINK-arbejdet:

Loodgietersbedrijf C.J. Ockeloen v.o.f., Amsterdam, Netherlands


Teknike data:

600 m², 7 t. RHEINZINK-prePATINA grafitgrå, stående vinkelfalssytem, stikfalspanelsystem