Arkitekturens megatrends

Megatrends er indikatorer for den omfattende udvikling der sker på verdensplan: globalisering, urbanisering, individualisering og bæredygtighed påvirker vores livsstil og værdier. De har indflydelse på vores arbejde, liv og bolig og vi viser her nogle vellykkede eksempler på muligheder, som - takket være anvendelsen af ​​RHEINZINK-titaniumzink - allerede er blevet realiseret.

Megatrend 1: Bæredygtighed

RHEINZINK medvirker til en mere bæredygtig fremtid!

Kun de, der arbejder med naturen og omgivelserne vil være i stand til at høste de langsigtede fordele - en erklæring fra Hans-Karl von Carlowitz tilbage i 1713, som han brugte til at retfærdiggøre en megatrend, der i dag udgør næsten alle områder af vores liv. Hans idé om bæredygtighed - opstået for omkring 300 år siden - omhandlede skovbrug, men er sidenhen blevet et generelt ledende princip for politisk, økonomisk og bæredygtig handling.

Bæredygtigt byggeri er en megatrend, som illustrerer overgangen til en bæredygtig livsstil og ses i bygningsstrukturen. Idéer om konventionelle bygningstyper testes konstant. Bygninger, der selvstændigt og bæredygtigt producerer energi med naturens hjælp er en realitet og partnerskabet mellem arkitektur og natur er i fuld gang med at forme sig.

Naturlige materialer

Sunde og klimavenlige byggematerialer spiller en stor rolle i nutidens – og fremtidens - bæredygtige arkitektur, og det samme gør genanvendelse af råmaterialer og energiforbrug i forbindelse med udvinding og produktion - egenskaber, som naturmaterialet zink, i høj grad besidder.
RHEINZINK titaniumzink overbeviser med sin holdbarhed og 100% genanvendelighed og har vist sig at være ekstrem robust.
Desuden består RHEINZINKs produkter af 30% genanvendt materiale. I samspil med andre naturlige materialer - som for eksempel træ - skaber RHEINZINK titaniumzink en imponerende og bæredygtig helhed.

Miljøcertificeringer

Overalt i verden monteres bygninger med  RHEINZINK-titaniumzink, og materialet har opnået en række miljøcertificeringer.

Bæredygtighed var eksempelvis i fokus i forbindelse med en forskningsbygning på University of Nottingham. Den såkaldte RAD-bygning præsenterer en kombination af funktionerne i BREEAM (Building Research Establment Environmental Assessment Method) - som evaluerer bygningens klimavenlige og sociokulturelle aspekter, dens bæredygtighed, komforten for brugerne samt mængden af energi anvendt til opvarmning og afkøling af bygningen. Beslutningen om at beklæde facaden med RHEINZINK-titaniumzink blev taget på baggrund af fordelene ved naturlige materialer, som lever op til de høje krav i et bæredygtigt byggeri.

Fremtidens materiale

Sten, træ og titaniumzink blev anvendt til beklædning af det 135-værelses Dickinson College i Pennsylvania. Kun seks måneder efter indvielsen fik bygningen - der imponerer med en ekstraordinær facade af RHEINZINK-titaniumzink - en LEED® Platinum-certificering. Dette amerikansk/canadiske bæredygtighedscertifikat opfylder målet om at styrke og fremme bæredygtige konstruktioner. Certificeringen inkluderer forskellige kategorier omkring menneskers og miljøets sundhed og velvære. Den gives blandt andet på baggrund af bygningens miljøpåvirkning med hensyn til bæredygtig arealanvendelse, vandeffektivitet, energi og atmosfære, materialer og ressourcer samt luftkvaliteten inde i bygningen - og har derudover også fokus på innovation og designprocessen.
Materialet RHEINZINK titaniumzink imponerer med sine materialegenskaber, såsom: genanvendelighed, lang levetid og lave primære energikrav. Takket være disse bæredygtige egenskaber yder materialet allerede nu - men også i fremtiden - et værdifuldt bidrag til vores ansvar for kommende generationer.
 

Megatrend 2: Skandinavisk design

Skandinavisk design møder RHEINZINK

Kernen i nordisk arkitektur er æstetik med fokus på modernitet, minimalisme, funktionalitet og masser af plads til at leve - enkelthed i en stadig mere kompleks verden. Varme, atmosfære og imødekommenhed tilføjes ved en kombination af naturlige materialer - eksempelvis zink, træ og sten.

Godt design for alle

Oprindelsen til skandinavisk design findes i 1950'erne i Finland, Norge, Sverige og Danmark. Den danske industridesigner, Arne Jacobsen, og den finske arkitekt, Alvar Aalto, betragtes nogle af grundlæggerne af dette koncept, som er  baseret på en demokratisk tilgang: stort design er for alle.

Gennem årene har bygningsarkitekter formidlet en livsstil: større følelse af samhørighed, stadig tættere forbindelse til familie og venner, velvære samt fokus på æstetik og bæredygtighed. 

Bæredygtig og moderne

Bæredygtige produkter med en lang levetid, eksempelvis træ - i kombination med andre naturlige materialer, såsom RHEINZINK - skaber en konstruktion, hvor æstetik, minimalisme og funktionalitet fungerer harmonisk sammen. De danner en designenhed, der repræsenterer en naturlig modernitet. Det ekstremt holdbare og formbare materiale er også interessant i forbindelse med miljøvenlighed. Mere end 95% af titaniumzink kan genanvendes uden at generere miljøskadelige rester og endda med meget lavt energiforbrug.

Nordisk purisme

Traditionelle, regionale temaer i et moderne formsprog gav inspiration til opførelsen af ​​en bolig i Källby, Sverige. Ved anvendelsen af RHEINZINK-titaniumzink og træ, genfortolkede arkitekten det traditionelle svenske hjem og tilpassede det til nutidens behov. Materialerne understreger den skræddersyede bygnings bæredygtige og unikke karakter. Holdbart og vedligeholdelsesfrit - kombinationen af ​​træ og RHEINZINK-overfladen CLASSIC walsblank, tilføjer nordisk elegance og purisme.

Megatrend 3: Urbanisering

Storbyernes århundrede

Overalt i verden drages flere og flere mennesker af livet i storbyerne - urbanisering er faktisk en af ​​de største megatrends i det 21. århundrede.

I 1950'erne boede omkring 70 procent af verdens befolkning stadig i landdistrikterne, men efterhånden som byerne udviklede sig fulgte menneskene med - og gør det stadig.

I 2050 forventes mere end to tredjedele af verdens befolkning at bo i storbyerne, hvilket giver en række udfordringer for både planlæggere og arkitekter, der til stadighed finder nye og kreative løsninger - til både nybyggeri og renovering. Et eksempel på det er "grønne" facader, hvor det gennemgående tema er "mere end mursten". 

At bringe natur og farve ind i byens centrum opnås for eksempel med en inspirerende, moderne arkitektur og overfladen RHEINZINK artCOLOR, som findes i et væld af farver.

 

Storbyerne bliver multifunktionelle

I forbindelse med megatrenden "Urbanisering" beskriver trendforskere det som en æra med multifunktionalitet, hvor grænserne mellem arbejde og fritid, gamle og unge, forbrug og arbejde i stigende grad flyder sammen. Bygningsstrukturer skal kunne reagere fleksibelt på sociale ændringer.

Et blik ind i fremtiden viser, at effektiv anvendelse af byrum kræver ukonventionelle boligløsninger, der sætter nye standarder.

Innovative koncepter, der tager fat på at formindske boligarealer, implementeres med succes: tag f.eks. mikrolejligheder, hvor man kombinerer høj opholdskomfort med et lille rum - en interessant mulighed for forskellige aldersgrupper.

Tiny houses

Konceptet "Tiny houses" - minihuse med en bolig på ca. 15 m² - er et oplagt valg ved beboelse i byområder. Begrebet er allerede almindeligt i det tætbefolkede land Japan, men andre lande følger efter.

Et eksempel er "Cabin Spacey" i Tyskland: Et lille hjem, der gør intelligent brug af al opbevarings- og opholdsplads for at rumme alt det nødvendige på mindst mulig plads.

Rækker mod himlen

Da efterspørgslen på boliger og erhvervslokaler er konstant stigende, bygges der ofte i højden, hvilket former fremtidens skyline. Hermed optages meget lidt arealplads og - takket være moderne teknologi - kan disse bygningskroppe dække krav omkring bæredygtighed og omkostningseffektivitet.

Et eksempel er facaden på den ekstraordinære bygning "Charlottehaven The Tower" i København, som er beklædt med overfladen RHEINZINK CLASSIC walzblank - et naturligt materiale, som med tiden udvikler en naturlig, beskyttende patina.  

Materialet giver ikke alene et meget elegant udtryk, men er også robust, holdbart og bæredygtigt. Zink er ressourcebesparende, fordi bygningselementer fremstillet af dette materiale har en imponerende levetid på op til 200 år og samtidig kan genbruges 100% uden værditab.

Megatrend 4: Gentænkning og cirkulær økonomi

Fornyelse indefra

Tilgængeligheden af ​​byggegrunde i storbyerne er begrænset, og det giver derfor mening at genanvende eksisterende bygninger, og udnytte den eksisterende infrastruktur.

Dette åbner muligheder for nutidig byudvikling men medfører også et stort ansvar over for beboerne, naturen og selvfølgelig miljøet. Beboelsestæthed er et paradoksalt udtryk; i byerne er det forbundet med den urbane livsstil - men også pladsmangel, som kan være en stressfaktor. Planlægning, der tager højde for byspecifikke byggeformer og den enkelte kultur under ombygning og omstrukturering, fører til vellykket fornyelse indefra.

Bæredygtig udvidelse

Den bæredygtige strategi om at genanvende den eksisterende bygning som basis, afspejles i intelligente løsninger, som f.eks en tagudvidelse, der giver et nyt og større boligareal.

Et godt eksempel på dette er en bolig- og erhvervsbygning i den tyske by Bensberg - opført i 1950'erne - som efter renovering imponerer med sit moderne formsprog.

Den massive bygningskrop blev ikke blot udvidet med en let trækonstruktion, men fik også et unikt udformet titaniumzinktag. Denne udvidelse er designet, så den ikke påfører bygningen yderligere belastning samtidig med, at den sætter fokus på det optiske. RHEINZINK overfladen prePATINA blaugrau, har et tidløst design, der passer perfekt til den oprindelige konstruktion, og gør den særligt iøjnefaldende på grund af dens naturlige patinadannelse.

Grundet den eksisterende bygnings konstruktion, er der således både designaspekter - men også tekniske aspekter - bag beslutningen om at anvende RHEINZINK titaniumzink. For at sikre, at der blev tillagt så lidt ekstra bygningsmasse - og dermed vægt - som muligt, er de nye etager udelukkende konstrueret af træ, kronet af en holdbar og bæredygtig – men samtidig let - tagkonstruktion.

En vellykket forvandling

Omdannelse af eksisterende, ældre bygninger eller tidligere fabriksanlæg til attraktive boliger er effektivt, når det gælder pladsudnyttelse - og det puster nyt liv i byarkitekturen. Ombyggede bygninger skal ikke nødvendigvis restaureres i en bestemt stil. Kombinationen af ​​historiske og moderne elementer giver ejendomsudviklere, arkitekter og planlæggere en række kreative muligheder. Desuden kan en bygnings funktion omdefineres fuldstændigt.

En vellykket realisering findes i Wien. Her blev en tidligere skofabrik – opført i 20’erne - udvidet med en stilren, kubisk konstruktion, der på grund af sin renhed og enkle struktur, harmonerer smukt med den eksisterende industribygning. Det arkitektoniske koncept var baseret på idéen om at bringe ”New Yorker følelsen” til  Wien, og har resulteret i skabelsen af ​​de nu lyse og rummelige lejligheder.

Den to-etagers udvidelse er en solid konstruktion (i armeret beton) med en bagudventileret facade. Arkitekterne foretrak en levende, metallisk beklædning til designet, for ikke kun at opfange den industrielle karaktér, men samtidig opretholde en kontrast til den eksisterende bygning. Som facademateriale blev RHEINZINK overfladen prePATINA blaugrau valgt, da dette materiale danner en naturlig patinering, som gør, at det er vedligeholdelsesfrit gennem hele dets levetid.